Recepty

LOUPÁČKY

loupáčky recept
  • 700g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 100 ml rozpuštěného másla
  • 100g cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 1 celé vejce
  • 0,5 kostky droždí
  • Na potření žloutek rozšlehaný s trochou mléka
  • Na posyp celý mák

  • V hrníčku smícháme droždí se lžičkou cukru a zalijeme trochou teplé vody. Přikryjeme utěrkou a
    necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezi tím připravíme ostatní suroviny a spolu se vzešlým
    kváskem zpracujeme hnětací metlou v robotu.
  • Pokud by bylo těsto příliš řídké, můžeme přidat mouku, ale pozor, ne příliš. Těsto na loupáčky je lepivější než třeba těsta na buchty nebo koláčky.
    Přikryjeme utěrkou a necháme kynout (minimálně hodinu … těsto musí zdvojnásobit objem). Já
    dávám těsta kynout do zahřáté trouby, aby mi je děti nechodily kontrolovat 🙂
  • Po vykynutí rozdělíme na 16 bochánků, které rozválíme do tvaru trojúhelníku a srolujeme do
    rohlíčků. Pokud se těsto na váleček příliš lepí a nechceme dál přidávat mouku (loupáčky by pak mohly
    být tužší), lze do tvaru trojúhelníku roztáhnout i v ruce.
  • Loupáčky položíme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, potřeme
    žloutkem s mlékem a posypeme hojně mákem. Dáme opět minimálně na 20 minut kynout.
    Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut. Já používám horkovzduch a peču na 170 stupňů do zlatova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.