- 700g hladké mouky
- 300 ml vody
- 100 ml rozpuštěného másla
- 100g cukru krupice
- 1 lžička soli
- 1 celé vejce
- 0,5 kostky droždí
- Na potření žloutek rozšlehaný s trochou mléka
- Na posyp celý mák
V hrníčku smícháme droždí se lžičkou cukru a zalijeme trochou teplé vody. Přikryjeme utěrkou a
necháme na teplém místě vzejít kvásek. Mezi tím připravíme ostatní suroviny a spolu se vzešlým
kváskem zpracujeme hnětací metlou v robotu.- Pokud by bylo těsto příliš řídké, můžeme přidat mouku, ale pozor, ne příliš. Těsto na loupáčky je lepivější než třeba těsta na buchty nebo koláčky.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout (minimálně hodinu … těsto musí zdvojnásobit objem). Já
dávám těsta kynout do zahřáté trouby, aby mi je děti nechodily kontrolovat 🙂 - Po vykynutí rozdělíme na 16 bochánků, které rozválíme do tvaru trojúhelníku a srolujeme do
rohlíčků. Pokud se těsto na váleček příliš lepí a nechceme dál přidávat mouku (loupáčky by pak mohly
být tužší), lze do tvaru trojúhelníku roztáhnout i v ruce. - Loupáčky položíme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, potřeme
žloutkem s mlékem a posypeme hojně mákem. Dáme opět minimálně na 20 minut kynout.
Pečeme na 180 stupňů cca 20 minut. Já používám horkovzduch a peču na 170 stupňů do zlatova.
LOUPÁČKY

10
Led